Yeni doğan sünneti nedir?
Sünnet penisin uç kısmını saran, tıp dilinde prepisyum adı verilen sünnet derisinin kesilerek penis uç kısmın açığa çıkarılması işlemidir. Bu işlemi her yaşta yapmak mümkündür. Bebek doğduktan ilk 24-48 saat içerisinde yapılırsa yeni doğan sünneti adını alır. Bu işlem ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır.
Yeni doğan sünnetinin avantajları nelerdir?
Yeni doğan sünneti tecrübeli ellerde kısa sürede biter ve bebek genel anestezi almadan ve acı hissetmeden bu önemli olayı kolayca atlatır. İşlem lokal anestezi ile yapıldığından bebeğin aç kalması gerekmez ve bebek sünnet sırasında çoğunlukla uyur ve herhangi bir ağrı hissetmez
Yeni doğan böyle bir cerrahi işlem için çok minik görünse de bedenin kendini onarımı bu yaş gurubunda daha hızlı olduğundan, iyileşme süreci çok hızlı olmaktadır. Yeni doğan sünnetinden sonra özel bir pansumana bile gerek duymadan, neredeyse bebeğin göbeği düşene kadar iyileşme sağlanır. Zaten ilk 48 saat annenin hastanede olduğu döneme denk geldiğinden bu ilk bakım hastanede hemşireler ve doktoru tarafından sağlanır. Anne bebeğiyle birlikte eve gittiğinde özel hiç bir şey yapmadan sünnet derisinin hızla iyileştiğini görür. Bu dönemde anneden istediğimiz tek şey bebeğini sık sık emzirmesidir. Bu da ailenin işini oldukça kolaylaştırır.
Sünnet derisindeki damarlar çok küçüktür. Bu nedenle işlem esansında ve sonrasında belirgin kanama hemen hemen hiç görülmemektedir.
Yeni doğan sünnetinin diğer bir önemi çocukta psikolojik travma oluşturmamasıdır. Gerek yetişkinlerin anlattığı hikayeler, gerekse de çocukların sünnet olan arkadaşlarından duydukları, sünnetin bir travma sebebine yol açabilir. Çocuk büyüdükçe genel anestezi alma gereksinimi, ameliyat şeklinin değişmesi, iyileşme sürecinin uzaması travmayı ağırlaştırabilir. Sünnet çocuk için baş etmesi zor, korkulan hatta kaçmaya çalışılan bir olaya dönebilir. Anılardaki yeri ne yazık ki acı ile öz deş hale gelir. Oysa yeni doğan sünneti hatırlanmaz.
Yeni doğan sünneti hangi yöntemle yapılmaktadır?
Çan yöntemi: Yaşa uygun iki metal plaka arasında sünnet derisi sıkıştırılır ve dışta kalan bölüm kesilir. Kanamasız olup sıklıkla yeni doğan bebeklerin sünnetinde tercih edilir.
Lazer ya da koter yöntemi: Sünnet derisinin bu aletler yoluyla kesilmesidir. Ehil olmayan ellerde tehlikeli olabileceği ve kalıcı sakatlıklar bırakabileceğinden çok dikkatli yapılmalıdır.
Cerrahi yöntem: Sünnet derisinin cerrahi olarak kesilerek uçların birbirine dikilmesidir. En yaygın kabul gören ve benim de kullandığımız yöntem bu yöntemdir